top of page

Can Dostlarımızın Hayatında Aşıların Önemi

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2018

Bahçemizi, evimizi, hatta yatağımızı paylaştığımız can dostlarımızı evimizin bir ferdi olarak görüyoruz bunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu sebeptendir ki onların mutlu olduğunu görmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Hangimiz birazcık iştahsız olduklarını görsek karalar bağlamıyoruz ki? Peki sağlıklı olmaları için üstümüze düşen görevleri yapıyor muyuz acaba?



Veteriner kliniklerine elen hastaların çoğunluğunun Kanlı İshal, Gençlik Hastalığı, Kennel Cough, Kedi Gençlik Hastalığı, Calicivirüs, Kedi Nezlesi gibi vakalar olduğunu düşünürsek maalesef sorumluluklarımızı yerine getirmediğimiz anlaşılıyor.


Hem insan hem de hayvan sağlığında önemli olan hastalığı tedavi etmek değil hastalığa yakalanmadan önlem almaktır. Hastalığa yakalandıktan sonra özellikle de kanlı ishal, gençlik hastalığı gibi viral hastalıklarda kedi köpeğinizin tedavisinde %100 başarı sağlayacağının garantisi yoktur.


Gözünüzden sakındığınız yavrucağınızın ağrı acı çekerek ellerinizden kayıp gitmesine tanık olmayı gerçekten istemezsiniz. Üstelik tedavi giderleri de cabası. Tüm bunları düşünecek olursak onları hastalıklardan korumanın ne kadar önemli olduğunu görürüz. Çok sevdiğimiz can dostlarımızı hastalıklardan korumanın ne kadar önemli olduğunu görürürüz. Çok sevdiğimiz can dostlarımızı hastalıklardan korumanın en iyi yolu ise AŞILAMAKTIR!


Aşılama programları bireye özeldir. Hayvanınızın ırkına, yaşına, bakım koşullarına göre uygun bir aşılama programı belirlenip uygulanmalıdır. Genel olarak aşılamaya başlamadan 3 gün-1 hafta önce parazit ilaçlaması yapılarak kedi köpeğinizin yuvarlak solucan, tenya ve kancalı kurtlardan kurtulması sağlanır. Dışkılarında görmemeniz bu parazitleri taşımadıkları anlamına gelmez.


Gençlik aşısı olarak bilinen aşı aslında karma aşıdır. Bu aşı ie Kanlı İshal, Gençlik Hastalığı, Bulaşıcı Hepatit, Parainfluenza ve Leptospira hastalıklarına karşı koruma sağlanır. Kedi karma aşısı ise Kedi gençlik Hastalığı, Kedi Nezlesi ve Calicivirus gibi öldürücü hastalıklara karşı koruma sağlar.


Kedilerde 8-9 haftalıkken köpeklerde ise 4-6 haftalıkken aşılamaya başlanır. Daha erken yaşta başlanan veya çok sık aralıklarla tekrarlanan aşılar interferon blokajına sebep olarak anneden gelen bağışıklığın baskılanmasına ve yapılan aşıların da işe yaramamasına neden olur.


Bir kez yapılan karma aşı hastalıklara karşı koruyucu değildir.

Karma aşılar ilk yapıldıklarında en az 2, en fazla 4 hafta arayla 2 ya da 3 kez tekrarlanmalıdır. Daha sonra ise hayatları boyunca yılda bir kez tekrarlanması gerekir. Karma aşının koruyuculuğu 1 yıl sürmektedir. Bilinenin aksine bu hastalıklara sadece gençken değil yetişkin ve hatta yaşlıyken de yakalanabilirler.


Karma aşı 3-4 hafta arayla 3 kez tekrarlanmalıdır

Karma aşının koruyuculuğu 1 yıl sürmektedir. Bilinenin aksine bu hastalıklara sadece gençken değil yetişkin ve hatta yaşlıyken de yakalanabilirler. Karma aşı dışında pek çok aşı mevcut olup veteriner hekiminiz aşılama programınız hakkında size yol gösterecektir. Can dostlarınızla birlikte sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle...


Karma aşı dışında pek çok aşı mevcut olup veteriner hekiminiz aşılama programınız hakkında size yol gösterecektir. Can dostlarınızla birlikte sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle...

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page